ODALAR

Müşteri Yorumları

  • Göktuğ Baldemir

    Mükemmel Bir Konaklama Deneyimi Yaşatan Tüm Çalışanlara Sonsuz Teşekkürler.

  • Seyhan Yıldız

    Birgi'yi En Çok Kadılar Paşazade Konağı ve Mükemmel Hizmet İle Hatırlayacağım.

  • Ümit Önal

    Benim İçin Mükemmel Kahvaltının Yeni Adresi Kesinlikle Kadılar Paşazade Konağı Birgi.

TAGS

BİRGİ

Bozdağlar’ın Serin Yamaçlarında Yemyeşil Bir Coğrafya

Geçmişten Geleceğe, Eşsiz Tarih ve Kültür Mirasımız Birgi

Bozdağlar’ın serin yamaçlarında yemyeşil bir coğrafya içerisinde gizlenmiş Birgi, asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının arasından görülebilen yüksek taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli ve sofalıklı evleri ile gidilesi, görülesi şirin bir köyümüz.

Ödemiş Birgi İzmir‘e 110 km uzaklıktaki Ödemiş’e bağlı bir köy olan Birgi, yemyeşil dokusuyla saklı kalmış tarihi ve kültürel bir hazine gibi. 3000 nüfuslu küçük bir köy olan Birgi’nin tarihi Millattan Önce iki binli yıllara kadar uzanıyor. Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar, Aydınoğulları ve daha sonrasında ise Osmanlılar’a bağlı olarak günümüze kadar gelmiş Birgi’ye her medeniyet kendinden izler bırakmış.

Birgi, adını ilk çağlardan beri duyurmayı başarabilmiş yerlerden. Lidyalıların, Perslileri, Helen ve Romalıların uğradığı veya yaşadığı Birgi ve çevresi Bizans döneminde Pyrgion adı ile anıldı. Aydınoğlu Mehmet Bey, tarafından 1308’de kurulan Aydınoğulları Beyliğine Başkentlik Yapmıştır.

SESSİZ, SAKİN, HUZURLU KÖY HAYATI

Birgi’de gezilecek, görülecek yerler

Selçuklu ve Osmanlı tarihi dokusunun izleri Birgi'nin tamamında çok iyi durumda olması sebebiyle köy, 1996 yılında SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Ayrıca Birgi köyü, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Tarih boyunca üzerinde yaşamış medeniyetlerin izlerini taşıyan daracık sokakları ve eski konakları, medreseleri,hamamları, türbe ve camileriyle görülmeye değer bir köy. Aydınoğlu Mehmet Bey Cami (Ulu Cami), Aydınoğulları Türbesi, Sultan Şah Türbesi, Çakırağa Konağı, Ataullah Efendi Medresesi (İmam-ı Birgivi Medresesi), Umurbey heykeli, İmam-ı Birgivi Kabristanlığı, Çakır Ağa Konağı, Güdük Minare Mescidi, Birgi'de gezilmesi gereken başlıca yerler. Ayrıca Bozdağ ve Gölcük Görülmesi gereken doğa harikaları.

Aydınoğlu Mehmet Bey Cami (Ulu Cami), Aydınoğulları Türbesi, Sultan Şah Türbesi, İmam-ı Birgi Türbesi, Çakırağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı, Ataullah Efendi Medresesi (İmam-ı Birgivi Medresesi), Karaoğlu Camii, Derviş Ağa Cami, Derviş Ağa Darülhadisi (Çukur Medrese), Şeyh Muhiddin Hamamı (Çukur Hamam),

Ödemiş Gölcük Yaylası

Birgi’ye 20 km kadar uzaklıktaGölcük Yaylası, Ödemiş'e 18 kilometre, İzmir'e ise 130 kilometre uzaklıktadır. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Gölcük,  her mevsim farklı bir güzellikle çıkar ziyaretçilerinin karşısına. Gölcük, Bozdağın tepesinde, denizden 1050 metre yükseklikte, çevresi büyük ağaçlarla kaplı, Gölcük Yaylası'nda 810 dekarlık bir göl bulunmaktadır. Piknik ve dinlenme yeri olarak kullanılan bölgeyi ziyaret edenler , balık avlama ve sandal gezileri yaparlar.Kışın ise, gölün zaman zaman buz tuttuğu da görülmektedir.

Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ, Birgi’nin 22 km kuzeyinde, 2.157 m yüksekliğinde, 1.150 metre rakımda kurulmuş bir yayladır. Adını Batı Anadolu’nun en yüksek dağlarından biri olan Bozdağlar’dan alır. Bozdağ, coğrafik konumu açısından çok fazla ormanlık alana sahip olması,doğal güzellikleri nedeniyle yıl boyunca dağcıların ve doğaseverlerin uğrak noktasıdır. Belde içerisindeki piknik ve mesire yerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Ayrıca Bozdağ Kayak Merkezi'nin de açılmış olması bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiştir.Bozdağ’daki kayak merkezinde hem amatör hem de profesyonel kayakçılara yönelik üç adet kayak pisti ve teleferik bulunmaktadır. Bozdağ'da her yıl Şubat ayında "Dağcılık Şenlikleri" yapılmaktadır. Beldeye gelen dağcılık kulübü üyeleri bu tarihler arasında kamp yaparak zirve yürüyüşü gerçekleştirmektedirler. Bozdağ Yamaç Paraşütü için de uygun coğrafi koşullara da sahiptir. Yamaç paraşütü tutkunları özellikle bahar ve yaz aylarında beldeye yoğun ilgi göstermektedirler.

Kemer Yaylası ve Yılanlı Yayla

Kemer Yaylası ve Yılanlı Yayla, Bozdağların güney yamaçlarında akarsularca yarılmış yüksek bir sırt ve düzlüğün üzerine kurulmuştur. Daha çok günübirlik ziyaretçileri ağırlayan her iki yayla da, serin havası ve çevresindeki yeşil dokusuyla ünlüdür. Dağcılık, yürüyüş ve yamaç paraşütü yapılabilen,Kemer Yaylası ve Yılanlı Yayla’ya Birgi’den dolmuşla ulaşmak mümkündür.

Yöresel Pazarlar

Ege bölgesinin binbir çeşit sebze ve meyvelerinin satıldığı pazarlarıda ayrıca çok meşur. Tatilinizin sonunu bu pazarlar ile değerlendirip eve eli boş dönmemenizi öneririz. Üreticisinden Doğal yöresel her tür meyve, sebze, Kurutulmuş meyve (Elma, Portakal, Cennet Elması, Yöresel Yemiş), yöresel süt ürünleri, zeytin yağı gibi birçok ürünün en iyilerini, en tazelerini bulabilirsiniz. Pazartesi Birgi Köy Pazarına, Cumartesi, Salı ve Perşembe Günleri Ödemiş Pazarına uğramadan geçmeyin.

Umur Bey

Umur Bey ya da tam sanıyla Aydınoğlu Gazi Umur Bey (ö. 1348), Aydınoğulları Beyliği’nin ikinci ve en ünlü beyidir. Denizci olarak büyük şöhret kazanmış bir Türk askeri ve devlet adamıdır. Şair Enverî tarafından "Düstûr-Nâme” adlı eserde hayatı destanlaştırılmış bir şekilde anlatılır. 1309 yılında Leşkeri-eli’nde (Aydınoğlu topraklarında) dünyaya geldi. Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey’in beş oğlundan ikincisidir. İsmi “' işler, yükümlülükler, görevler“ anlamına gelir. İslami lakabı; “Dinin güzelliği” anlamına gelen “Bahaüddün”’dir. Genç yaşta İzmir valiliğine atandı ve babasının Ayasuluk’ta (bugünkü Selçuk) kurduğu donanma ile korsanlık yaparak ün kazandı. Sakız Adası, Bozcaada, Eğriboz, Mora Yarımadası ile Rumeli sahillerine akınlar düzenledi. Babasının ölümünden sonra diğer kardeşlerinin de onayıyla 1334 yılında beyliğin başına geçti. Saltanatı, 1348’de ölümüne dek 14 yıl sürdü. Beylik, onun idaresi altında en parlak günlerini yaşadı.

BİRGİ GÖRSEL GALERİ